FORD GT LM EDITION AANGEKONDIGD

6-10-2022

De Ford GT LM Edition is de laatste special edition van de huidige Ford GT straatauto en is een eerbetoon aan de overwinning van Ford in 2016 in Le Mans; levering start dit najaar, productie stopt eind dit jaar.

De nieuwe Ford GT LM Edition is geïnspireerd op de rood-blauwe kleurstelling van de winnaar van de 24-uursrace van Le Mans in 2016 en voorzien van rode of blauwe details, waaronder koolstofvezel carrosseriedelen, en een bestuurdersstoel in dezelfde kleur. Unieke 3D-geptinte elementen, waaronder een de badge op het instrumentenpaneel, gemaakt van de krukas uit de Ford GT Le Mans-racer die in 2016 derde werd.

  • 2022 Ford GT LM Edition voorkant
  • De 2022 Ford GT LM Edition eert de successen van de enige Amerikaanse supercar die in een periode van vijftig jaar de 24-uursrace van Le Mans meermaals won – de eerste epische 1-2-3-overwinning was in 1966 en de laatste overwinning in 2016. Dit is tevens de laatste special edition van de derde generatie Ford GT.

  • De Ford GT is en blijft een exclusieve auto. Daar dragen deze laatste twintig LM special editions alleen maar aan bij. De levering van de 2022 Ford GT LM Edition begint dit najaar en de productie wordt eind dit jaar afgerond.


  • “Met de toepassing van innovatieve materialen, een innovatief design en innovatieve ontwikkeling is de Ford GT anders dan andere supercars," zegt Mark Rushbrook, wereldwijd directeur van Ford Performance Motorsports. “We sluiten het hoofdstuk van de Ford GT af met de GT LM Edition. Die biedt ons de kans om nog meer karakter van de succesvolle raceauto naar de straat te brengen. Het is een nieuw eerbetoon aan onze overwinning van Le Mans in 2016.”


  • Exterieur in racestijl, asymmetrisch interieur

  • De koolstofvezel carrosserie van de 2022 Ford GT LM Edition draagt met trots de Liquid Silver-kleurige lak en is voorzien van unieke rode of blauwe accenten. Een eerbetoon aan het rood en blauw van de Le Mans-winnende Ford GT met startnummer 68 van 2016.

  • 2022 Ford GT LM Edition zijaanzicht achter
  • Voor een unieke uitstraling kunnen klanten kiezen uit rood of blauw gekleurd koolstofvezel voor de aerodynamische elementen van deze supercar. Onder meer de frontsplitter, de dorpels, de louvres in de motorkap, de poten van de buitenspiegels en de achterdiffusor zijn uitgevoerd in deze kleuren.

    Ook de 20” velgen van hoogglans koolstofvezel zijn voorzien van kleuraccenten, aangevuld met titanium wielbouten en zwarte Brembo®-remklauwen.

  • Uniek voor de Ford GT LM is een 3D-geprinte dubbele titanium uitlaat met cycloonvormige uiteinden – een optische verwijzing naar de 485 kW (660 pk) sterke twin-turbo EcoBoost®-motor. Boven de uitlaatopeningen bevindt zich een eveneens 3D-geprinte GT LM-badge.

  • 2022 Ford GT LM Edition bestuurdersstoel
  • De uitvoering van het interieur van de Ford GT LM Edition is uniek, met de met Alcantara® beklede koolstofvezel stoelen. De bestuurdersstoel is uitgevoerd in rood of blauw, de passagiersstoel is bekleed in Ebony-leder met accentstiksels in de kleur van de bestuurdersstoel, net als de startknop voor de motor.

    Ook het dashboard is bekleed in Ebony-leder en Alcantara, met raamstijlen en hemelbekleding in Ebony Alcantara. Ook in het interieur is koolstofvezel zichtbaar, zowel op de middenconsole, de luchtuitstroomopeningen en onder aan de A-stijlen. Deze koolstofvezel elementen hebben een matte afwerking.


  • Krukas met succesvolle racehistorie voor alle 20 GT LM Editions

  • Ford GT LM Edition dashboard
  • De 2022 Ford GT LM Edition is een extra speciaal laatste eerbetoon. Het Ford Performance-team heeft namelijk een manier gevonden om het Le Mans-succes letterlijk naar de straatauto te brengen:

    De motor van de Ford GT die in 2016 als derde over de finish kwam (nummer 69) is na de race uit elkaar gehaald en de onderdelen zijn opgeslagen. Het team van Ford Performance heeft de krukas van deze motor vermalen tot poeder en daarvan een unieke legering samengesteld. Dat is verwerkt tot een 3D-geprinte badge, die te vinden is op het dashboard van alle twintig exemplaren van de special edition


  • Eerbetoon aan de Ford GT op Le Mans: Ford vs. Ferrari 50 jaar later

    De 2022 Ford GT LM Edition is een eerbetoon aan de overwinning van de derde generatie van deze supercar op Le Mans 2016. De Ford GT van Sébastien Bourdais (F), Joey Hand (USA) en Dirk Müller (D) met startnummer 68 kwam toen als eerste over de finish

    Op een manier die deed denken aan de spectaculaire strijd tussen Ford en Ferrari in 1966, nam de Ford GT met nummer 68 definitief de leiding in het twintigste uur van de race. Daarvoor ging hij nek aan nek met de Ferrari met nummer 82. Joey Hand zat achter het stuur tijdens alle drie de keren dat de Ford de Ferrari passeerde en de rivaliteit van vijftig jaar geleden tussen beide merken weer even oplaaide.

  • Ryan Briscoe (AUS), Scott Dixon (NZ) en Richard Westbrook (GB) voegden zich met hun derde plaats met de Ford GT met nummer 69 bij de winnaars op het podium. De Fords GT met de nummers 66 en 67 finishten respectievelijk op de vierde en negende plaats.

    De 2022 Ford GT LM Edition is ook een eerbetoon aan de grote inzet van het Ford Chip Ganassi-team. Dat team ontwikkelde de Le Mans-winnende auto in slechts iets meer dan een jaar (395 dagen).

  • 2022 Ford GT LM Edition zijkant


  • Eerdere Ford GT limited editions

  • De 2022 Ford GT LM Edition is niet de enige special edition die terugblikt op belangrijke autosportmomenten van de Ford GT.

    De gehele reeks limited editions omvat:


    • 2022 Ford GT Holman Moody Heritage Edition ter gelegenheid van de Le Mans-overwinning in 1966 en het raceteam dat de GT40 MK II een remsysteem gaf dat berekend was op de racesnelheden van meer dan 320 km/u; slechts 21 exemplaren geproduceerd.
    • 2022 Ford GT Alan Mann Heritage Edition ter ere van de nummer 16 van Alan Mann, het experimentele lichtgewicht Ford GT40 MK I-prototype dat de weg vrij maakte voor de 1-2-3-overwinning van de 24-uursrace van Le Mans in 1966; slechts 30 exemplaren geproduceerd.
    • 2022 Ford GT ’64 Prototype Heritage Edition ter ere van de oorsprong van de Ford GT en de eerste vijf originele Ford GT40-prototypes; slechts 27 exemplaren geproduceerd.
    • 2021 Ford GT ’66 Daytona Heritage Edition ter ere van de Ford GT40 MK II met nummer 98, die bijdroeg aan de dominante 1-2-3-5-overwinning van Ford op Daytona in 1966, wat de start was van een magisch raceseizoen van de Ford GT40 MK II; slechts 50 exemplaren geproduceerd.
    • 2020 Ford GT ’69 Gulf Livery Heritage Edition ter ere van de Ford GT40 MK I nummer 6 die Le Mans in 1969 won; slechts 50 exemplaren geproduceerd.
    • 2019 Ford GT ’68 Gulf Livery Heritage Edition ter ere van de Ford GT40 MK I nummer 9 die Le Mans in 1968 won; slechts 50 exemplaren geproduceerd.
    • 2018 Ford GT ’67 Heritage Edition ter ere van de Ford GT40 MK IV nummer 1 die Le Mans in 1967 won; slechts 39 exemplaren geproduceerd.
    • 2017 Ford GT ’66 Heritage Edition ter ere van de Ford GT40 MK II nummer 2 die Le Mans in 1966 won; slechts 27 exemplaren geproduceerd.
    • 2006 Ford GT Gulf Livery Heritage Edition ter ere van de opeenvolgende overwinningen in de 24-uursrace van Le Mans in 1968 en 1969; 343 exemplaren geproduceerd.
  • Daarnaast is er nog de Ford GT Mk II, een limited edition voor op het circuit, ontwikkeld door Ford Performance in samenwerking met Multimatic. Ook daarvan stopt de productie eind dit jaar, met in totaal 45 geproduceerde exemplaren.



Nieuws

Nieuws

Laatste nieuws